top of page

De omgeving

Totana ligt op een uur rijden vanaf luchthaven Alicante en 30 minuten vanaf Murcia. Aan de rand van het prachtige natuurgebied 'Sierra Espuña'. We hebben speciaal voor het binnenland van Zuid-Spanje gekozen omdat we hier iedere dag genieten van de rust en de prachtige natuur om ons heen. En wanneer we zin hebben in wat meer drukte is dat binnen handbereik!

 

De prachtige gebieden met ongerepte natuur zijn toeristisch gezien nog maar net in opkomst. Wij hebben wat mooie, bijzondere plekjes en natuurgebieden in de omgeving op een rij gezet, maar dit is maar een greep uit de vele mogelijkheden.

´Ontdek het echte Spanje!´

Sierra Espuña

Het prachtige natuurpark 'Sierra Espuña' is het oudste en meest karakteristieke deel van de regio Murcia. Naast zijn zeer belangrijke functie in de strijd tegen erosie en woestijnvorming, is het vanwege de schoonheid ook een beschermd natuurpark. 

 

De 'Sierra Espuña' bezit vele beschermde planten- en dierensoorten. Ze leven in 'ramblas', ravijnen, kliffen, bergmeren en de uitgestrekte bossen. Ontdek als overblijfsel uit het verleden de bijna magische putten van de sneeuw die intact gebleven zijn en de bossen vroeger van ijswater voorzagen.

De 'Sierra Espuña' is een dominant bergmassief en grenst onder andere aan Totana. Met hoogtes tot aan 1.600 meter ('Morrón de Espuña') biedt dit bosrijke gebergte oneindige mogelijkheden voor een actief buitenleven. Wandelen, hardlopen, hiken, mountainbiken en wielrennen: voor iedere actieveling en op elk niveau zijn er volop mogelijkheden.    

Sierra espuna met naambord.jpg
Gebas 3 met Renate bewerkt.jpg

Barrancos de Gebas

Barrancos de Gebas is een indrukwekkend (maan-)landschap aan de rand van het natuurpark 'Sierra Espuña'. Zachte rotsen en kleirijke bodems zijn gedurende een lange periode op grote schaal door de elementen geërodeerd. 'Barranco' betekent geul of ravijn. Hier zijn honderden kalkwitte ravijnen en prachtige azuurblauwe meren door de jaren heen ontstaan.

 

Barrancos de Gebas is een van de acht beschermde landschappen in de regio Murcia, hetgeen de schoonheid en het unieke van de plaats kenmerkt.


Een bezoek aan Barrancos de Gebas is de perfecte activiteit voor een ander dagje uit. Het gebied is fietsend en wandelend te bereiken en brengt je via een prachtig landschap naar deze geweldig indrukwekkende plek!

Kloof van Aledo

Een prachtige plek is Estrecho de la Arboleja in Aledo. Negen miljoen jaar geleden lag hier de Rambla de Lebor. Het water van deze rambla heeft de rotsen doorboord en er is een diepe en smalle kloof in de zandsteenbodem ontstaan.

In de kloof is het lekker koel wat in de zomer een dankbare afleiding kan zijn. Dankzij lichtinvallen krijgen de rotsen verschillende kleuren en worden stalactieten, mos en planten zichtbaar. De omliggende natuur is wonderschoon. De opvallende erosieprocessen zijn erg goed te zien en op de rotspartijen de gefossiliseerde koraalriffen.

Een wandeling door de kloof van Aledo is prima te doen voor het hele gezin. Een combinatie met een bezoek aan het plaatsje Aledo is ook zeker de moeite waard. 

Kloof Aledo 4.jpg
Rdce168facb6f76a44de9011a7c3d1843.jpg

Bolnuevo

Bezoek op een mooie, zonnige stranddag ook eens Las Gredas de Bolnuevo, ook wel bekend als 'Betoverde Stad', met zijn sterk geërodeerde zandsteenformaties.

 

De zachte zandsteen is gedurende duizenden jaren door water en wind in paddenstoel-achtige beelden gevormd. Hoewel deze indrukwekkende formaties wettelijke bescherming genieten, kunnen ze van dichtbij worden bekeken. 

Bolnuevo Beach is een indrukwekkende strook zandstrand aan zee. Aan de westkant van Bolnuevo is de klif bedekt met pastelkleurige huizen, palmbomen en met talrijke kleurrijke bloemen. ​

Voor een ieder die op zoek is naar een perfecte combinatie van zon, zee en natuurlijke schoonheden mag een bezoek aan Bolnuevo niet ontbreken.

La Santa

Het bedevaartsoord De Santa Eulalia de Merida ('La Santa') bestaat uit een voormalig klooster en een prachtig kerkje, gebouwd in Mudejar-stijl. Vanaf de veertiende eeuw zijn er verwijzingen naar het bestaan van dit kleine heiligdom.

 

In La Santa wordt het beeld van Santa Eulalia de Merida, sinds 1644 de beschermheilige van Totana, vereerd. Het kerkje is binnen versierd met schilderijen die dateren uit 1624 en vertellen het leven van La Santa, Jezus Christus en de Franciscanen. Het altaar met daarin het beeld van de heilige Santa Eulalia de Merida is in de 18e eeuw gebouwd. 

 

La Santa is gelegen op 600 meter hoogte, op een prachtige plek aan de voet van de 'Sierra Espuña'. Vanuit Forza Totana is er een prachtige wandeltocht door de natuur naar La Santa. Eenmaal aangekomen kun je naast het bezichtigen van het kerkje ook wandelen in de tuin van La Santa, vanwaar je zicht hebt op de bergen van de 'Sierra Espuña'. Ook is er een heerlijk terras waar je een drankje kunt nuttigen of genieten van een Spaanse tapas.

La Santa.jpg
La basida rondleiding.jpeg

La Bastida

La Bastida bevindt zich zo'n 6 kilometer van Forza Totana en is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in de Europese prehistorie. Het is een bewijs van het bestaan van bevolkingsnederzettingen die tijdens de bronstijd in het zuidoosten van Spanje waren gevestigd.


La Bastida was een eerste ontdekking van de Argárica-cultuur.. Sinds de ontdekking en de eerste opgravingen in 1869, zijn in La Bastida een belangrijk aantal archeologische vondsten gedaan. Het resultaat ervan toont een prehistorische stad van ongeveer 40.000 m2, die bewoond werd door een duizendtal inwoners. 

 

La Bastida biedt een unieke en buitengewone gelegenheid om meer te weten te komen over het verleden.

Forza tekst logo.jpg
bottom of page